Pštrosi

Pštrosí kuře - 6 dní
Pštrosí kuře - 6 dní
Pštrosí kuře - 6 měsíců
Pštrosí kuře - 6 měsíců
Jateční pštrosi - 12 měsíců
Jateční pštrosi - 12 měsíců
Triáda - dospělci
Triáda - dospělci
Triáda - dospělci
Triáda - dospělci
Naše líhně
Naše líhně

Faremní chov pštrosů afrických v ČR

Faremní chov pštrosů se v naší republice rozšiřuje od roku 1993, kdy vznikla první farma na severní Moravě. Chov pštrosů si získává stále nové příznivce nejen pro svoji nenáročnost, ale i pro celkové zužitkování (vejce, maso, kůže i peří). Důvodů pro rozvoj chovu afrických pštrosů je hned několik - jeho maso je velice dietetické, kůže velmi kvalitní. Ekonomické výhody tohoto chovu ve srovnání s klasickými, například s chovem skotu, jsou ve vysoké produkci na chovný pár. Od jedné pštrosice je možné získat za rok 25 kuřat v jatečné zralosti v živé hmotnosti okolo 100 kg. Tyto vlastnosti předurčují pštrosa do role významného hospodářského zvířete. Co se týče ekologie, pštrosí maso je nejudržitelnější, ze všech tmavých mas na trhu. Díky velmi nízké spotřebě vody, půdy a díky malé produkci CO2 během chovu v přepočtu na 1kg masa.

Charakteristika pštrosa afrického

Se svými 2,5m výšky a 150 kg váhy je pštros africký největším žijícím ptákem. Patří mezi běžce a jeho vyvinuté nohy mu umožňují běh rychlostí až 70 km/h a to i po dobu několika minut. Má velmi dobrou schopnost vidění a dožívá se 50 let věku. Pohlavní dospělost je ve 2 až 3 letech. Dospělé samice mají barvu popelavě šedou, samci jsou černí. Chovají se v hejnech s vyšším podílem samic, případně v párech nebo triích. Pštrosí slepice snese za rok 40 - 80 vajec, inkubace trvá 42 dní.

Pštrosi jsou plaší, ale při denním styku s lidmi se stávají poměrně krotkými. Pštrosí zvláštností jsou pouze dva prsty. Jeho vysoké adaptační schopnosti ho staví do role významného hospodářského zvířete.

Pštrosí produkty

Pštrosi jsou zvířata s mnohostrannou užitkovostí, ze pštrosa se využívají tyto produkty:

Vejce - váha 1,4-2kg. Má menší obsah cholesterolu než vejce slepičí . 

Maso -chuťově je srovnatelné s hovězí svíčkovou a při použití koření připomíná zvěřinu. 

Kůže - je vysoce kvalitní a odolná proti vodě. Je velice pevná a přitom jemná. Často je srovnávána s kůží krokodýlí. 

Peří - vedle dlouholetého použití v oblasti módy je dnes peří žádané v elektrotechnickém průmyslu. 


Maso

Maso pštrosů je použitelné k přípravě výborných pokrmů a jemných steaků. Velmi libové. Jeho vlastnosti se nechají přirovnat k masu špičkové třídy, znalci považováno za maso gurmánů:

  • téměř žádný tuk (filet/steak do 0,2%)
  • nízké hodnoty cholesterolu (680 mg/kg)
  • vysoký obsah proteinu (nad 20%)
  • mimořádná jemnost (přes nepatrný obsah tuku)
  • možnost kořenění

Hodnoty proteinu a tuku pštrosa ve srovnání s ostatními druhy zvířat (hodnoty se vztahují na 100g masa). 

Podstatná část komerčně využitelného masa pochází z nohou (asi 74%) a zbytek je rozdělen na krk, křídla, prsa a žebra.

Hodnota výtěžnosti pštrosa - 35% jsou hodnoty nižší než u skotu nebo prasat. Průměrná výtěžnost masa cca 32 kg ve 14 měsících a 42 kg u dospělých pštrosů je však kvalitativně vysoce ceněna.


Rozhovor o pštrosech a naší farmě

Oslovil nás sympatický youtouber Mistr Málek, se zájmem natočit na naší farmě video o pštrosech, jejich chovu a využití. Celé video je ke zhlédnutí níže.